Meillä on ollut huonoa tuuria Ahtin ongelmien selvittelyssä, se täytynee nyt todeta.

Refluksin toteaminen viivästyi kuukaudella kun aikaa varatessani oli niitä tekevä lääkäri jäänyt juuri pitkälle lomalle. Ja kun kyseessä oli vielä ainoa pääkaupunkiseudulla yksityisesti mittauksia tekevä taho, ei valinnanavaraa ollut kuin jäädä kuivailemaan oksennuksia ja odottelemaan että päästään PH-mittaukseen.

Kun refluksi oli todettu, saimme siihen heti toimivan lääkityksen ja pääsimme vihdoin testaamaan luotettavasti mitä ruokia Ahtin maha kestää. Lääkitys kun piti oksentelun poissa ja yöunet hyvinä jos allergisoivia aineita ei syöttänyt. Mutta kun kaikki riisin ja banaanin lisäksi aiheutti oireita.

PH-mittauksesta viikon päästä oli 8 kk neuvolalääkäri. Vaikka olimmekin käyneet yksityisellä allergialääkärillä, ajattelin neuvolalääkärin tekevän ihan pystyvän tilannearvion siitä mitä nyt tehdään kun sopivia ruokia ei vain löydy eikä Ahti ei juuri kasvakaan (osa 56 cm vaatteista mahtuu vieläkin..). Saimmekin lähetteen sairaalan lastenpolille ja neuvolalääkäri ilmaisi huolensa tilanteesta. Jäimme odottelemaan sairaalan kutsua joka lääkärin mukaan tulisi pian huolestuttavan tilanteen ja pienen vauvan takia.

Kun kaksi viikkoa oli kulunut, ei kutsua ollut vieläkään tullut. Valvoimme, kuivasimme oksennuksia, syötimme kipulääkettä ja yritimme keksiä uusia ruokia mitä kokeilla. Kyllästyin odotteluun ja varasin ajan taas tutulle yksityiselle allergialääkärille. Samana päivänä, kun meillä oli lääkärin aika, tuli kunnallisen sairaalan kutsu. Aika oli kolmen viikon päähän siitä hetkestä eli siitä kun neuvolan lähete lähti, odottaisimme viisi viikkoa erittäin vaikean tilanteen kanssa. Neuvolalääkäri ei ollut laittanut lähetettä edes kiireellisenä vaikka hänet nähdessämme voimakkaan huolensa tilanteesta ilmaisikin. Ei nähtävästi kuitenkaan tuota enempää huolettanut vaikka vauva kuihtuu silmissä ja vanhemmat pyytävät apua. Lähetekin oli saapunut sairaalan tietojärjestelmään vasta 14 päivän kuluttua lähetteen tekemisestä. Missä se on kaksi viikkoa seikkaillut, en tiedä.

Menimme siis yksityiselle allergialääkärille. Ja saimme saman tien kiireellisen lähetteen allergiasairaalaan ja motkotuksen siitä että meidän olisi pitänyt tulla jo aiemmin kun tilanne on näin paha. Sitä kuvitteli voivansa luottaa neuvolalääkärin arviointikykyyn.

Kun kaksi päivää kiireellisen lähetteen saamisesta oli kulunut, Ahti oireili voimakkaasti niille kahdelle ainokaiselle ruualleen. Soitin hädissäni allergiasairaalaan ja kuulin ettei koko kiireellistä lähetettä löydy. Joku fiba yksityisellä lääkäriasemalla, lähete ei ollut lähtenyt ollenkaan..

Tilanne onneksi korjaantui nopeasti, lähete löytyi ja faksattiin allergaisairaalaan ja saimme ohjeita siltä varalta että joudumme lähtemään viikonlopun kuluessa päivystykseen. Näytille allergiasairaalaan pääsimme heti maanantaiaamuna.

Ehkä allergiasairaalaan saadaan useammin lähete jo ns. hyvän sään aikana sillä sain tehdä töitä vääntääkseni rautalangasta kuinka huono meidän tilanne tällä hetkellä on. Kyllä, tiedän että ruokavalio on äärimmäisen niukka. Ja tiedän senkin, että Ahtin ruokavalioon tulisi lisätä rasvaa sekä proteiinia. Mutta miten lisätä ruokavalioon yhtään mitään jos kaikki oksennetaan pihalle? Se ei paljon Ahtia kasvata jos ruoka ehtii vain käväistä vatsalaukussa.

Olimme jo lähtemässä kotiin epäuskoisena siitä ettei täältäkään saanut apua kun vatsaelinsairauksiin erikoistunut lääkäri konsultoi vielä papereitamme. Peräämme soitettiin ja nyt odottaa osastopaikka lastenklinikalla. Pääsemme vihdoin perusteellisiin tutkimuksiin, ainakin toivoakseni. Ja luojan kiitos, vauvaa ei tarvitse jättää yksin sairaalaan vaan saan yöpyä mukana.

Pidetään peukkuja että jotain selviää ja se mitä se sitten ikinä onkaan, ei olisi kovin vakavaa tai vaikeahoitoista.