Mitä juuri 6 kk täyttäneelle Ahtille kuuluu? Vaikka hiljaista kirjoitusrintamalla nyt on ollutkin, ei aika ole totaalisesti mennyt arjesta selviytymiseen. Kesällä reissattiin lähes koko heinäkuu ja nyt kun Ahti on kaksi viikkoa käynyt iltaisin nukkumaan isoveljensä tavoin klo 20, pyrimme nauttimaan vapaasta ilta-ajasta miehen kanssa.

Ahti on osoittautunut temperamentiltaan huomattavasti helpommaksi vauvaksi kuin isoveljensä. Jos Ahti alkaa kesken kauppareissun väsyttää, auttaa tutti, kaukalon heiluttelu ja posken silittely Ahtin unen maille. Ahti ei räjähdä hetkessä täyteen raivoon joka helpottuu vain kaupasta pois lähtemällä. Helpommin tyynnyteltävä temperamentti on sikälikin ollut helpotus sillä Ahti mahavaivat eivät olleet koliikkia eivätkä rotavirusrokotteen aiheuttamia. Tällä viikolla tehty maitoaltistus antoi viimein sinetin sille että Ahti on allerginen vauva. Muitakin yliherkkyyksiä ilmeisesti on mutta niitä testaillaan myöhemmin. Itse olen ollut nyt kolmisen kuukautta maidottomalla dieetillä joka muutaman viikon päästä aloituksesta laajentui koskemaan myös kaikkia viljoja, naudanlihaa, kananmunaa ja tattaria.

Allergioiden selivittely tuntui aluksi mahdottomalta suolta. Koko allergiamaailma oli täysin vieras ja kun vielä kuulin että ei-sopivat ruoka-aineet saattavat imetyksen kautta aiheuttaa reaktioita Ahtissa heti tai jopa parin päivän päästä, tuntui täysin absurdilta ajatukselta edes yrittää paikantaa mikä oireet aiheuttaa. Lääkäriaseman kautta sain onneksi reilusti puhelinaikoja kysyäkseni asioista ja myös selkeitä ohjeita miten edetä. Ensin jäi pois maito jonka puuttuminen tuntui auttavankin. Kunnes oireet taas alkoivat yhtäkkiä pahentua. Ahti itki mahaansa, oksenteli niin että kotimme oli täynnä kuivuvia puklurättejä. Tuntui ettei Ahtin mahaan jäänyt mitään juuri syödystä maidosta. Kasvukäyrissäkin näkyy kevyt notkahdus kolmen ja neljän kuukauden kohdalla. Kakka oli venyvää vihreää limaa eikä uni maistunut vaakatasossa sillä allergia aiheutti ilmeisesti myös refluksia. Jätin seuraavaksi vehnän pois. Oireet jatkuivat edelleen hetkellisiä helpotuksia lukuunottamatta. Vasta kun kaikki viljat jäivät omasta ruokavaliostani pois, alkoi Ahtin olo helpottua. Kananmuna tuli jätettyä samassa rytäkässä sen kuuluttua yleisimpiin allergioita aiheuttaviin ruoka-aineisiin. Naudanliha ja tattari oli helppo paikallistaa sitten kun Ahti olo oli muuten parempi. Viimeisten jättämieni ruoka-aineiden ja Ahtin kiinteiden aloittamisen välillä ei ollut kuin muutamia päiviä ja nyt oma ruokavalioni pysyy tässä kunnes saamme Ahtin oman ruokavalion tarpeeksi laajaksi sietämään vältettävien ruoka-aineiden palautusta omaan ruokavaliooni.

Henkisesti tuo aika oli aika raskasta. Sitä soimasi itseään joka kerta kun Ahtille tuli kipuja. "Mitä väärää mä taas olen syönyt?", sitä mietti kun toinen huusi tuskissaan. Tuntui että onko koko imetyksessä mitään järkeä kun mun maito on toiselle lähes myrkkyä. Ja kun niitä mokiakin tuli, että huomasi syöneensä jotain kiellettyä ihan vaan erehdyksessä. Niitä tuli varsinkin silloin kun ruokavalion kiellot laajenivat ja kun jotain sopivaa oli löytänyt, (esim. kaurakerma ruuanlaitossa) sitä jatkoi koska ei osannutkaan heti päivittää kaikkia tuotteita uusiin rajoitteisiin sopivaksi.

Moni on kysynyt että mitä ihmettä enää voin syödä kun vältettäviä on noin paljon. Onhan siinä tekemistä, myönnän. Kaikki makeat herkut sisältävät lähes poikkeuksetta joko maitoa tai viljoja. Ulkona syöminen rajoittuu satunnaisiin porsaanlihapihveihin joihin kastike tuurilla löytyy. Joskus herkuttelen soijajäätelöllä ja soijasuklaavanukkaalla. Sitä luulisi, että neuvolan ja lääkärin varoittelut oman kroppani kuihtumisesta koskisivat näitäkin vauvanlihoja. Turha toivo taitaa kuitenkin olla;)

Ahti alkoi osoittaa kovaa kiinnostusta syömiseen viiden kuukauden kohdalla. Siitä sitten vastasimme kutsuun ja aloitimme kiinteiden maistelut. Ja voi mahtava, miten Ahtille maistuu ruoka! Ohje oli aloittaa hyvin varovasti, vähän kerrallaan ja yhtä makua useamman päivän. Ahti alkoi karjumaan pettymyksestä kun ruoka loppui alta aikayksikön. Pian onneksi löytyi ruokia, jotka tuntuivat sopivan ja nyt Ahtin ruokahalua ei estä mikään. Voin valehtelematta sanoa että Ahti saattaa syödä jo nyt enemmän kuin isoveljensä. On mahtavaa, kun lapselle maistuu ruoka!

Ahti on aloittanut liikkumaan. Neljän/viiden kuukauden vaihteessa alkoi ryömimisen oppiminen ja nyt vauhti onkin jo aika kova. Ahti ottaa konttausasennon, siirtää jalkojaan konttaamalla eeteenpäin ja sitten syöksähtää pantterimaisen loikan mahalleen. Sillä tyylillä pääsee tosi lujaa, mikäli maalina on lehti, puhelin tai kaukosäädin. Ja mikä siinä on, että jo tuon ikäinen poika valitsee vierekkäin olevista värikkäästä pehmolelusta ja pikkuautosta sen auton, jota pitää päästä katsomaan?

Ahti syö edelleen öisin, kolmen-neljän tunnin välein. En koe sitä kovinkaan raskaaksi kun on se ääripää mihin verrata (Ukko vauvana). Nyt kun Ahti menee nukkumaan kahdeksan maissa, ajoittuu ensimmäinen syönti klo 23-24 välille. Valvon siihen asti ja käyn siten heti nukkumaan. Näin tehden Ahti herättää yöllä kerran tai kaksi siihen mennessä kun Ukko herää aamulla seitsemän jälkeen. Ahti itse jää vielä pötköttelemään noin puoli yhdeksään saakka.

En olisi uskonut, että voin kuusikuisen vauvan kanssa sanoa, etten koe juurikaan olevani väsynyt. Nautin.

Ahti tänään